PROJEKT POSYŁKA

Fundacja Artystyczna Proscenium została zaproszona do muzycznej współpracy przy realizacji słuchowiska "POSYŁKA" autorstwa Tadeusza Kabicza z pieśniami Władysława Żeleńskiego w nowych aranżacjach Szymona Sutora - laureata nagrody Fryderyk 2020. Do projektu zaprosiliśmy 15 młodych wokalistów, niezwiązanych do tej pory z zawodową sceną muzyczną. Wśród nich możemy znaleźć młodzież licealną oraz studentów, którzy w wolnych chwilach odnajdują ogromną radość w doskonaleniu swoich wokalnych oraz scenicznych umiejętności. Chcąc umożliwić im czynną praktykę w zawodowym świecie artystycznym stworzyliśmy Zespół Wokalny Proscenium.
Autorska warstwa narracyjna Filipa Kosiora oraz 16 nowych aranżacji pieśni Władysława Żeleńskiego (m.in. "Moja Pieszczotka", "Pajęczyna", "Dzikie Sny", "O Jaśku spod Sącza") zarejestrowane zostały w Studiu Nagraniowym Teatru Kamienica w Warszawie. Partie solowe wykonują soliści związani na stałe ze środowiskiem polskiego musicalu - Anastazja Simińska, Olga Szomańska, Agnieszka Przekupień, Katarzyna Walczak, Justyna Cichomska, Maciej Pawlak, Marcin Januszkiewicz oraz Przemysław Glapiński. Zespół Wokalny Proscenium wystąpił w partiach chóralnych pod batutą Maćka Pawlaka, a gościnnie zaśpiewały z nami Joanna Gorzała, Natalia Smagacka oraz Anastazja Simińska. Dodatkowe wokalne partie charakterystyczne nagrały śpiewaczki z grupy "Stara Śpiewka".

Premiera on-line odbyła się 14 lutego 2021 roku. Słuchowisko dostępne jest na YouTube/Spotify/Soundcloud.